Usnje že od nekdaj velja za bolj prestižen material – usnjene jakne, usnjena obutev, usnjeno pohištvo, uporablja se celo pri izdelavi instrumentov. Marsikje velja tudi za statusni simbol, zaradi česar so na veljavi začela dobivati predvsem usnjena darila (poslovna, promocijska), ki so v celoti iz usnja oziroma vsebujejo nekaj usnja. Na račun tega je začelo na svoji veljavi in popularnosti pridobivati graviranje na usnje z laserskim gravirnim strojem. Z lepo, kvalitetno gravuro na vidnem mestu, dobi usnjen izdelek povsem novo vrednost. Lahko gre za izdelke, ki jih uporabljamo vsak dan, na primer usnjen pas, usnjena denarnica, usnjen obesek za avtomobilske ključe,.. ali pa gre za usnjeno promocijsko darilo.

lasersko-graviranje-na-usnje-pormocija-podjetja-logo
Graviranje logotipov podjetij za namen edinstvenega poslovnega darila.

Da spomnimo, zakaj je graviranje (pa ne samo na usnje) z laserskim gravirnim strojem tako popularno? Ker naredi izdelek oseben – personaliziran in s tem edinstven.

Pri graviranju na usnje moramo vsekakor biti pozorni na nekaj stvari. Ena izmed teh je kontrast med materialom in gravuro. Bolj običajno je, da je material svetlejše barve, gravura bo na takšnem materialu temna in bo lepo izstopala. Seveda pa je možno gravirati tudi na temnejše odtenke usnja (na primer črne barve), pri čemer mora biti ena izmed spodnjih plasti usnja svetlejša, tako lahko gravura seže do nje in rezultat je svetla gravura.

lasersko-graviranje-na-usnje-primerjava-filc
Testiranje materiala je ključnega pomena za dobro in lepo gravuro.

Druga stvar, na katero moramo biti pozorni, je vrsta usnja. Usnje je lahko umetno ali naravno. Sestava usnja vpliva na njegove lastnosti pri graviranju in rezanju. Z drugimi besedami, usnje je lahko na pogled enako, gravura pa se bo precej razlikovala. Tukaj je, tako kot tudi drugod, najboljša pot testiranje, saj le tako dobimo jasno sliko, kako se usnje obnaša pri laserskem graviranju.

Lasersko graviranje lesa ali lasersko graviranje usnja?

Pri obeh je na koncu rezultat zelo lep, pa vendar, kaj je lažje? In ali so kakšne razlike med laserskim graviranjem na les in laserskim graviranjem na usnje?
Graviranje na les je z vidika uspeha brez testiranja, lažje, saj je usnje bolj nepredvidljiv material, za katerega večkrat tako na oko ne vemo, kako se bo obnašal pri laserskem graviranju in rezanju.

Vse kar morate vedeti o graviranju na les smo opisali tukaj – lasersko graviranje na les.

Ena izmed stvar, na katero moramo biti pri rezanju in graviranju usnja z laserskim gravirnim strojem zelo pozorni, je prožnost usnja. Usnje je že samo po sebi bolj prožno kot les, to nam je jasno, kaj pa to pomeni za lasersko obdelavo? Ko graviramo ali režemo z laserskim gravirnim strojem, mora biti material raven (ne sme biti valovit). Pri obdelavi usnja si zato pomagamo z raznimi magnetki, da ga vpnemo na površino.
Vendar pozor! Usnja pri vpenjanju ne smemo preveč raztegovati, saj lahko za rezultat dobimo popačeno gravuro ali izrez napačnih dimenzij.

Kako vam lahko pomagamo:

  • Natančno veste kaj želite in imate po možnoti izdelek že izrisan? Kar najhitreje nastavimo vse potrebno na našem stroju in vaš izdelek je tukaj. Vedno preverimo, če je vse v redu in vam svetujemo možne izboljšave.
  • Imate le osnovno idejo, kaj želite? Pridite ali pokličite in vam pomagamo idejo razviti. Izdelek oblikujemo, narišem, pripravimo za obdelavo na našem laserju in izdelamo.
lasersko-graviranje-usnje-mandala
Lasersko gravirana mandala na jabolčno usnje