Graviranje na les je eno najbolj osnovnih opravil za laserskim gravirnim strojem. Na les lahko prenesemo poljubno oblikovano besedilo, logotip, obdelano fotografijo ali kombinacijo vseh teh elementov. Možnosti je izjemno veliko in največkrat je domišljija edina omejitev. Z dobrim oblikovanjem ter poznavanjem lastnosti stroja da graviranje na les izjemne rezultate. S pravilno kombinacijo hitrosti pomika in moči laserja dosežemo želeni odtenek barve in hkrati želeno globino.
Vendar pozor, odtenek gravure se precej razlikuje od vrste lesa na katerega graviramo. Na primer na svetlejšem lesu (javor, bukev, hrast) se gravura vidi zelo intenzivno, medtem ko je to pri temnejših vrstah lesa popolnoma drugače (oreh), kjer gravura ni tako močno vidna (zelo lepo se vidi malo pod nagibom), vendar po svoje odseva prefinjenost in daje občutek plemenitosti, vrhunskosti.

Gravura na temnejšem lesu

Gravura na svetlejšem lesu

Zanimiv primer je tudi les smreke, torej mehkejši les, kjer so letnice zelo opazne, tekstura lesa je bolj “groba”. Lasersko graviranje na tak mehkejši les z močno vidnimi vlakni, je lahko malce tvegan, saj globina gravure zelo varira glede na lokacijo. Težje je nastaviti določeno moč in hitrost in pričakovati, da bo globina gravure natančno znana, saj na območjih, kjer je struktura lesa mehkejša, prodre laser globje. Po svoje je zato graviranje na smrekov les sicer izziv, vendar pa so rezultati lepi, sploh če želimo nekaj naključnega reliefa v gravuri.
Zgodi se tudi, da se odtenek gravure razlikuje celo med vezanimi ploščami enake vrste lesa. Kako je to možno? Preprosto od skladiščenja lesa in drugih naravnih dejavnikov.
V Modri delavnici lasersko graviramo na skoraj vse vrste lesa, sami pa največ izdelujemo in graviramo na vezane plošče iz topola, debeline 3, 4, 6 in 8 milimetrov.

Tabela graviranja na svetlo vezano ploščo – moč graviranja v odvisnosti od hitrosti laserja.

Najpogosteje se gravira v območju 20 / 250

Z laserskim graviranjem na les lahko do neke mere napravimo reliefno sliko. To odpira številne možnost. Ko graviranje kombiniramo z rezanjem pa še bolj razširimo nabor možnih izdelkov.
Lasersko graviran logotip, napis, slika, besedilo je že samo po sebi na pogled zelo privlačno, vendar pa včasih, ko želimo nekaj gravirati bolj močno, torej bolj globoko (moč laserja pri graviranju se takrat giblje med 25 in 35 %), opazimo temen “sev”, ki ga pušča graviranje. Ta temen sajast sev je lahko na pogled tudi moteč, saj naredi gravuro bolj “razpacano” oziroma motno. Rešimo se ga tako, da gravirano površino še pred graviranjem polepimo z navadnim malarskim trakom (abdektrak). Pri tem pazimo edino to, da se trak ne prekriva (da bi tvoril več slojev), saj se bo to poznalo na globini gravure. Sajast sev tako ostane na traku, ki ga kasneje odlepimo. Razliko lahko vidite na spodnji sliki.

Na zgornjem delu slike (zgornjem napisu) smo uporabili malarski trak. Vidimo lahko, kako bi gravura izgledala brez traku. Nato smo trak odlepili (besedilo spodaj). Gravura je brez sajastega seva.

Za dogovor nas pokličite na 040 395 951 ali nam pišite na modra.delavnica@gmail.com ali se oglasite pri nas, vsak delovnik med 9. in 15. uro (prej pokličite na omenjeno telefonsko številko).
Nahajamo se v rumeni stavbi zraven gasilskega doma Fram, na Turnerjevi ulici 107, 2313 Fram.

Kako vam lahko pomagamo:

 • Natančno veste kaj želite in imate po možnoti izdelek že izrisan? Kar najhitreje nastavimo vse potrebno na našem stroju in vaš izdelek je tukaj. Vedno preverimo, če je vse v redu in vam svetujemo možne izboljšave.
 • Imate le osnovno idejo, kaj želite? Pridite ali pokličite in vam pomagamo idejo razviti. Izdelek oblikujemo, narišem, pripravimo za obdelavo na našem laserju in izdelamo.

Kako izgleda delo na laserju:

Nabor izdelkov, ki smo jih do sedaj naredili z laserskim gravirnim strojem je zelo velik. Delali smo na les, pleksi steklo, steklo, usnje, aluminij in nerjaveče jeklo. Glavnino dela pa seveda predstavlja lasersko graviranje na les. Večino izdelkov naredimo na vezano ploščo. Seveda pa lahko graviramo tudi na masivni les in tanjše plošče iz masivnega lesa lahko tudi režemo. Naredili smo že:

 • dekoracijo za poroko
 • različne škatle za embalažo in spravljanje določenih izdelkov
 • veliko didaktičnih pripomočkov
 • sestavljanke (puzzle)
 • obeske za ključe in druga promocijska darila
 • ohišje za zvočnik
 • kažipote
 • različne napise in oznake
 • božične okraske in leseno božično drevo
 • ….

Najpogostejši problemi in težave pri laserskem graviranju in rezanju:

Našteli bomo nekaj težav oziroma problemov, na katere smo naleteli pri laserskem graviranju in rezanju. Sicer pa jih mi raje imenujemo IZZIVI.
Kmalu…