Izzivi in novosti s področij znanosti, tehnologije in vodenja.

Modra univerza je ciklus predavanj za podjetnike, zaposlene in tiste, ki jih to zanima. Namen je, da udeleženci spoznajo novosti na različnih področjih znanosti in tehnike in ob tem morda dobijo navdih, kako in kje to v praksi uporabiti ali pa pač samo obogatijo svoje znanje na določenem področju. 

15. 01. 2020
Dejan Vedlin: Pomen humorja v vseh oblikah komunikacije, 1 del
Dejan Vedlin je moderator na Radiju City, znan po Reporterju Milanu in še čem.  Je ena izmed najbolj znanih in prepoznavnih radijskih osebnosti v Sloveniji. Predavanje bo prikazalo pomen humorja za človeka kot posameznika in za družbo oziroma skupnost. Kako pomemben je dejansko zdrav humor? Kaj bi bilo, če ne bi poznali humorja?

22. 01. 2020
Dejan Vedlin: Pomen humorja v vseh oblikah komunikacije, 2 del
Drugi del predavanja Dejana Vedlina o pomenu humorja.

05. 02. 2020
dr. Lara Plajh: Design thinking
Doc. dr. Lara Plajh se že več kot 20 let ukvarja z raziskovanjem vizualnega zaznavanja, vplivom barv in oblik na naše telo in prostor. Predavanje bo ponudilo vpogled v različne načine razmišljanja, kaj pomeni konceptualno razmišljanje in v čem se razlikuje od konvencionalnega klasičnega načina razmišljanja in kako s konceptualnim razmišljanjem in pravilno izbranimi vizualnimi sredstvi uporabniku in strankam sporočamo našo vizijo, jih nagovarjamo in z njimi vzpostavimo uspešno komunikacijo.

19. 02. 2020
dr. Marko Gosak: Mrežna znanost – ključ do razvoja novih biomedicinskih in socialno-informacijskih aplikacij
Dr. Marko Gosak je docent za področje fizika na fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. Raziskovalno se ukvarja s področjem uporabe teorije kompleksnih mrež v fizikalnih, družbenih, in fizioloških sistemih. Predavanje bo pojasnilo, kaj so to kompleksne mreže in zakaj to znanstveno orodje oziroma teorija v zadnjih letih močno pridobiva na pomembnosti. Udeleženci bodo spoznali, kaj lahko z njimi pojasnimo in kakšen vpliv lahko imajo na nadaljnji razvoj medicine in ostalih področij.

11. 03. 2020
dr. Lidija Križančić Bombek: Vloga fizične aktivnosti pri uravnavanju koncentracije glukoze v krvi
Lidija Križančić Bombek že 13 let poučuje fiziologijo na Medicinski fakulteti v Mariboru. Na predavanju bomo spoznali, kako mišične celice privzamejo glukozo iz krvi vase in jo porabijo za različne celične procese, kakšno vlogo pri tem igra inzulin, in kako lahko neodvisno od inzulina izboljšamo privzem glukoze v mišice. Vse to bomo povezali s spremembami v metabolizmu pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 in ponudili smernice za izboljšanje bolnikovega stanja.

25. 03. 2020
dr. Robert Repnik: Tekoči kristali
Dr. Robert Repnik se na raziskovalnem področju med drugim ukvarja tudi s tekočimi kristali. Tekoči kristali so zaradi svojih izjemnih lastnosti (so lahko v več fazah, tečejo, čeprav imajo lastnosti in strukturo kristalov,…) zelo pomembni pri nadaljnjem razvoju znanosti, tehnike in družbe. So zelo uporabni v našem vsakdanu, saj so ključni sestavni del LCD-zaslonov. Predavanje bo ponudilo vpogled v aktualno stanje na danem področju, možnost uporabe danes in v prihodnosti ter nekaj spekulacij, kam se bo področje razvijalo v prihodnosti.

08. 04. 2020
Dejan Vedlin: A je Skynet že tukaj?
Izraz Skynet se pojavi v filmu Terminator in pomeni superineligentno zavest, ki temelji na umetni nevronski mreži. Predavanje se dotika zanimivih vprašanj: Ali fantastika izpred nekaj let postaja danes realnost? Kaj prinaša in kaj omogoča moderna tehnologija?

22. 04. 2020
Dr. Borut Batagelj: Upravljanje računalnika z mislimi
Dr. Borut Batagelj je predavatelj in raziskovalec na FRI v Ljubljani. Ukvarja se z računalniškim vidom in predvsem prepoznavanjem obrazov ter tudi z računalniško umetnostjo.
Na glavo si že lahko damo posebno kapo, ki je vmesnik med možgani in računalnikom. Kako je že danes mogoče upravljati računalnik z mislimi, kakšne izzive to odpira in kam nas pelje v prihodnosti.

Predavanja bodo potekala v prostorih Modre delavnice, rumene stavbe zraven gasilskega doma Fram. Naslov: Turnerjeva ulica 107, 2313 Fram.
Za parkiranje je na voljo veliko parkirišče pred Modro delavnico.
Posamezno predavanje traja od 18:00 do predvidoma 20:30 (21.00).
Cena posameznega predavanja je 30 EUR + DDV, cena petih predavanj je 130 EUR + DDV, cena celotnega cikla sedmih predavanj pa je 165 EUR + DDV .

Prijave: Vsaj 5 dni pred predavanjem na modra.delavnica@gmail.com ali 040 395 951.
Najenostavneje pa se prijavite preko spletnega obrazca spodaj.

Povezava do spletnega obrazca (v primeru, da spodaj ne deluje): https://forms.gle/2WAxoumqGJuLAhfG8