Tehniški dan v organizaciji in izvedbi Modre delavnice je aktivno učenje z delom. Učenci v malih skupinah načrtujejo, ustvarjajo, gradijo, poskušajo in se ob tem učijo. Kratka uvodna predstavitev in zaključno vrednotenje poveže znanje in izkušnje v smiselno in razumljivo celoto.

Uspešno – Robotika in umetna inteligenca. Tehnični dan za celotno šolo

V 2019/2020 smo tak tehnični dan izvedli na kar 15 šolah.

V 2020/2021 smo (kljub koroni) tak tehnični dan izvedli v živo na kar 12 šolah in na daljavo na kar 5 šolah.

V 2021/2022 smo tak tehnični dan izvedli v živo na kar 28 šolah po celi Sloveniji.

Delavnico lahko pripravimo za celotno šolo do največ 18 oddelkov. Robotika in umetna inteligenca sta tehnologiji prihodnosti. Tovarna prihodnosti, samovozeči (avtonomni) avtomobili, razumevanje jezika in samodejno prevajanje so zelo zanimive in tudi zahtevne teme, a predstavimo jih tako, da so učenci aktivno vključeni in se učijo z delom.

Trajanje: od 5 do 6 šolskih ur
Starost: od 1. do 9. razreda. Delavnice so prilagojene starosti otrok.
Cena: po dogovoru (okvirno 8 EUR  na učenca + potni stroški).

Pokličite 040 395 951 ali pišite modra.delavnica@gmail.com

Ostali možni tehnični dnevi:

Stroji in mehanizmi – kako deluje?

Spoznavanje osnovnih in kompleksnih konceptov delovanja električnih in mehanskih strojev (kolo, os, gred, jermensko, zobniško in verižno gonilo, škripec, prestave) ter izgradnja zanimivih in poučnih naprav. Enostavno, vizualno programiranje in sestavljanje naprav in strojev z uporabo elektromotorjev in krmilnikov seta Lego WeDo. Gradnja modelov z Zometool.

Starost: 1. – 6. razred

stroji in mehanizmi, tehnični dan za šolo

Arhitekturna delavnica – zakaj zgradbe stojijo in se ne porušijo

Spoznavanje osnovnih in najpomembnejših konceptov gradnje stavb, mostov, ostalih zgradb. Gradnja enostavnih in zahtevnih modelov z Zometool. Skupinska naloga gradnje objekta z uporabo papirja, od načrta do izgradnje – gradnja najbolj močnega mostu ali najbolj stabilne stolpnice.

Starost: 1. – 9. razred

arhitekturni tehnični dan, modra delavnica, osnovne šole

Robotika in programiranje

Napredno programiranje in sestavljanje kompleksnejših naprav in strojev, z uporabo elektromotorjev in krmilnikov LEGO, uporaba setov Lego Mindstorms in Lego WeDo. Spoznavanje senzorjev in njihove vloge pri delovanju robotov in robotiziranih naprav. Ugotavljanje zmožnosti krmiljenja stroja s senzorji.

Starost: 6. – 9. razred

robotika in programiranje, tehnični dan za celo šolo

Alternativni viri energije

Učenci sestavijo delujoči model za izkoriščanje sončne in vetrne energije ter odkrivajo prednosti, slabosti in možnosti uporabe alternativnih virov energije.

Starost: 7. – 9. razred

alternativni viri energije, modra delavnica

Sile in tlak – sestavi hidravlično robotsko roko

Učenci spoznajo delovanje sil na daljavo in na dotik. Praktično preizkusijo seštevanje sil in merijo velikost sile. Preko preprostih naprav preizkusijo, kako silo povečati (vzvod, vijak, hidravlični valj). Vsak učenec sestavi svojo hidravlično roko in spozna osnovno razliko med hidravliko in pnevmatiko ter se sreča s pojmom tlaka.

Starost: 3. – 9. razred

Sestavljanje hidravlične robotske roke

Vse vsebine (delavnice) najdete v spodnjem dokumentu:

Pokličite 040 395 951 ali pišite modra.delavnica@gmail.com